Paestum

Romeinse plaatsen > Italia > Paestum


Na zeven warme dagen in Napels snakten we de rust van het platteland. We vonden die op een prachtige agriturismo bij Paestum. De boer had de stal en bijgebouwen prachig verbouwd en - heel belangrijk in deze hitte - een zwembad aangelegd.
We verbleven op deze oude buffelfarm enige dagen om er de Griekse stad Paestum
te bezoeken.

Paestum of Poseidonia, zoals de Grieken zeiden, is vermoedelijk in de zevende eeuw voor Christus gesticht. In 273 voor Christus bezetten de Romeinen Poseidonia en veranderden zij de naam in Paestum. Paestum was in de oudheid al berucht om de zogenaamde 'koortsdampen'. Vermoedelijk is de stad meerdere malen geteisterd door malaria. In 1580 werd dit de inwoners teveel en zij verlieten massaal de stad om zich in Capaccio te vestigen

In de stad bevinden zich - binnen een nog bestaande stadsmuur - drie klassieke tempels met zuilen in de Dorische stijl uit de eerste helft van de zesde eeuw voor Christus. Twee zijn gewijd aan de Griekse godin Hera en de derde aan Athena.

Midden in de stad ligt het Herakleon, dat de resten van de stichter bevat zou hebben. Zeldzaam is de ronde vergaderplek voor de volksvergadering, die tijdens de Romeinse overheersing in onbruik is geraakt. De Romeinen hadden uiteindelijk niet zoveel met democratie.

In het archeologisch museum van Paestum zijn de vele vondsten uit vooral de Griekse periode van Paestum tentoongesteld. Hoogtepunt is de tombe van de duiker; een aan de zes binnenzijden beschilderde graftombe voor een man uit 475 voor Christus. Eén van de afbeeldingen toont een man die van een duiktoren afduikt, op een andere afbeelding is een symposion te zien. De kleuren van deze schilderingen zijn ongewoon goed bewaard gebleven, en de tombe vormt één van de zeer zeldzame voorbeelden van vroege Griekse schilderkunst. 

Zuilen en beelden van Paestum zijn door Robert Guiscard (1015 - 1085) gebruikt om buitenverblijven in Amalfi, Ravello en Salerno te verfraaien.





Grieben bracht in 1913 een Duitstalige reisgids 'Italien in einem Bande' uit. Deze beschrijft het tempelcomplex uitgebreid. Net als de Hachette 'Italie' van 1914 en de Baedeker 'Unter-Italien' uit 1991.

Links: 
Paestum
Animatie

P1020518.jpg

P1020506.jpg

P1020515.jpg

P1020512.jpg

P1020509.jpg

P1020528.jpg

P1020534.jpg

P1020511.jpg

 

Content © Sierd de Jong - Fotografie Margriet Stemerding - Webdesign © Bastiaan de Jong    Site Meter