Verona

Romeinse plaatsen > Italia > Verona


In 2007 was het eindelijk zover. We gingen Verona bezoeken en hadden afgesproken er in het oude theater een opera te gaan kijken. De kaartjes zijn inderdaad niet goedkoop, maar het was de moeite waard.

Met twintigduizend andere liefhebbers zaten we in de openlucht naar Aïda te kijken.

Verona zelf is één van de noordelijkste Etruskische steden. De Romeinen gebruikten het later als uitvalsbasis naar het noorden. Van Julius Caesar kreeg Verona in 46 voor Christus de status van een municipium.

Het amfitheater is één van de mooiste in Italië en werd gebouwd in de eerste eeuw van onze jaartelling. De afmetingen zijn honderdachtendertig bij honderdtien meter. De aardbeving van 1117 verwoestte de arena, die daarna als steengroeve werd gebruikt. De arena is bijna volledig gerestaureerd.

Midden in de stad is deel van een Romeinse weg uitgegraven. Deze ligt ruim een meter onder het huidige straatniveau. In Verona kwamen drie Romeinse wegen samen: de Via Gallia, de Via Postumia en de Via Claudia Augusta.

Tegen het stadscentrum aan ligt een Romeinse poort. Voor zover we gezien hebben de enige met moderne graffiti in heel Italië. De poort stamt uit de keizertijd en was de belangrijkste toegang tot de stad.

De barbaarse koningen Odoacer en Thédoric maakten van Verona hun resisentie.






De Grieben 'Italien in einem Bande' (1913) beschrijft het amfitheater. In de Hachette 'Italie' is een plattegrond van Verona opgenomen.

Link: Verona

Romeinse_poort_Verona_thumb.jpg

Theater_Verona_thumb.jpg

Romeinse_poort_in_Verona_thumb.jpg

Romeinse_weg_Verona_thumb.jpg

 

Content © Sierd de Jong - Fotografie Margriet Stemerding - Webdesign © Bastiaan de Jong    Site Meter