Mosae Trajectum

Romeinse plaatsen > Germania Inferior > Mosae Trajectum


In Maastricht komen we regelmatig. Het is een prachtige stad met een goed bewaard centrum en een prima uitgaansleven. Het is één van de oudste steden in Nederland en kent een rijke historie.

In de jaren tachtig zijn er spectaculaire opgravingen in het centrum uitgevoerd. Alleen ze liggen allemaal twee, drie en soms vier meter onder het huidige straatniveau. Resten van de Romeinse bewoning is bijna nergens te zien.
Alleen op het Lieve-Vrouweplein in de kelders van Hotel Derlon - en dan ook alleen nog op zondagmiddag - kunnen de resten van een Romeinse tempelcomplex bewonderd worden.

Mosae Trajectum lag aan de belangrijke weg van Keulen naar Boulogne. Keulen produceerde beroemd geworden glaswerk, dat over het hele rijk verhandeld werd. Op de weg naar Boulogne zullen ongetwijfeld Romeinse karren met dat glaswerk gereden hebben. Omgekeerd konden vanuit Boulogne, waar de Romeinen een belangrijke haven hadden, de legioenen in steden als Tongeren en aan de Limes bevoorraad worden.

Mosae Trajectum - de Latijnse naam stamt overigens uit de Middeleeuwen - had kleine vesting die de Romeinse brug, die iets zuidelijker dan de huidige Sint Servaasbrug lag, bewaakte. 

Mosae Trajectum bezat voorts een tempel, die gewijd was aan Diana. Op de resten van deze tempel is de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek gebouwd. Voor deze tempel lag een put, die het middelpunt van de opgraving in de hotelkelder is.
























Karl Baedeker vermeldt in zijn reisgids 'Belgique et Hollande' (1905) de Romeinse naam en de Via Belgica, die van Keulen via Maastricht, Tongeren en Bavay loopt. De Hachette 'Hollande' (1938) heeft een bijna identieke tekst over Maastricht.

Link: Maastricht

put2.JPG

nis.jpg

muur.JPG

put1.JPG

tempel.JPG

 

Content © Sierd de Jong - Fotografie Margriet Stemerding - Webdesign © Bastiaan de Jong    Site Meter