Coriovallum

Romeinse plaatsen > Germania Inferior > Coriovallum


In Heerlen en omgeving liggen belangrijke Romeinse monumenten - in situ - aan de oppervlakte. Het Romeinse badhuis is daarvan wel het meest markante voorbeeld. De gemeente heeft ambitieuze plannen met het museum en de omringende wijk.

Coriovallum, zoals de Romeinen het noemden, ligt op het kruispunt van de Via Belgica (Boulogne - Keulen) en de Via Traiana (Aken - Xanten). Daar ontwikkelde zich een vicus met een paar duizend inwoners. Coriovallum wordt ook vermeld op de Peutinger kaart. Coriovallum zou de oudste romeinse stad in dit gebied zijn.

De vicus verdiende daarom ook de bouw van een badhuis, waar inwoners en vermoeide reizigers zich konden ontspannen. Het badhuis is in de oorlogsjaren opgegraven door professor Van Giffen en biedt een goed inzicht van de Romeinse badcultuur.

In Coriovallum waren pottenbakkers gevestigd, die de witte klei uit de omgeving voor hun aardewerk gebruikten. Deze klei bleef ook tijdens het bakken wit en dit aardewerk was daarom zeer gewild. Er zijn vijftig ovens gevonden. Het topstuk in het museum is een vaas waarin de maker Lucius Ferenius in enkele regels zijn levensverhaal heeft gegrift. Hij heeft de kruik gemaakt voor Amaka en gewijd aan de god van zijn geboorteplaats, vermoedelijk Feresne, dat aan de Romeinse weg op de linkeroever van de Maas lag. Net boven Maastricht.

Rond Coriovallum lagen verschillende villa's, waarvan de meest bekende die uit Voerendaal en Kaalheide zijn. Van de zijn de fundamenten nog te bewonderen. Deze zogenaamde 'villa rustica's' produceerden graan op het vruchtbare Lössplateau voor de romeinse legioenen die aan de Limes gevestigd waren. 

Het museum heeft een mooie replica van de sarcofaag van Simpelveld, die in 1930 door een mijnwerker per toeval in zijn achtertuin gevonden werd. Het is een unieke grafkist, die aan de binnenkant weelderig beeldhouwwerk heeft, uit de tijd van keizer Marcus Aurelius.
In de sarcofaag is een rijke romeinse dame van tussen de 25 en 40 jaar begraven.

Dat Coriovallum een belangrijke vicus was, is pas bij de opgravingen van Van Giffen gebleken. Reisgidsen uit het begin van twintigste eeuw vermelden daarover dan ook niets. Heerlen was volgens de schrijvers een pittoresk stadje waar in de zomer veel toeristen verbleven.

badhuis_zwart_2.JPG

badhuis_zwart_3.JPG

badhuis_zwart_1.JPG

weg_coriovallum_1_zwart.JPG

 

Content © Sierd de Jong - Fotografie Margriet Stemerding - Webdesign © Bastiaan de Jong    Site Meter