Coriovallum

Romeinse plaatsen > Germania Inferior > Coriovallum


In Heerlen liggen belangrijke Romeinse monumenten - in situ - aan de oppervlakte. Het Romeinse badhuis is daarvan wel het meest markante voorbeeld. De gemeente heeft ambitieuze plannen met het museum waarin het ligt en de wijk erom heen.

Coriovallum, zoals de Romeinen het noemden, ligt op het kruispunt van de Via Belgica (Boulogne - Keulen) en de Via Traiana (Aken - Xanten). Daar ontwikkelde zich een vicus met een paar duizend inwoners. Coriovallum wordt ook vermeld op de Peutinger kaart.

De vicus verdiende daarom ook de bouw van een badhuis, waar inwoners en vermoeide reizigers zich konden ontspannen. Het badhuis is in de oorlogsjaren opgegraven door professor Van Giffen en biedt een goed inzicht van de Romeinse badcultuur.

In Coriovallum waren pottenbakkers gevestigd, die de witte klei uit de omgeving voor hun aardewerk gebruikten. Deze klei bleef ook tijdens het bakken wit en dit aardewerk was daarom zeer gewild. Er zijn vijftig ovens gevonden. Het topstuk in het museum is een vaas waarin de maker Lucius Ferenius in enkele regels zijn levensverhaal heeft gegrift. Hij heeft de kruik gemaakt voor Amaka en gewijd aan de god van zijn geboorteplaats, vermoedelijk Feresne, dat aan de Romeinse weg op de linkeroever van de Maas lag. Net boven Maastricht.

Rond Coriovallum lagen verschillende villa's. Deze produceerden graan op het vruchtbare Lössplateau. In Kaalheide zijn de fundamenten van een dergelijke villa nog te bewonderen.

badhuis_zwart_2.JPG

badhuis_zwart_3.JPG

badhuis_zwart_1.JPG

weg_coriovallum_1_zwart.JPG

 

Content © Sierd de Jong - Fotografie Margriet Stemerding - Webdesign © Bastiaan de Jong    Site Meter