Segedunum

Romeinse plaatsen > Brittania > Segedunum


Wallsend. Het is maar waar je begint. Ik beëindigde er mijn wandeling langs de muur van Hadrianus. Bij dit laatste stukje muur kwam ik vier heftig getatoueerde Engelsen met zware bepakking tegen. Zij begonnen net en toen ik vertelde dat dit mijn eindpunt was, kreeg ik een paar stevige handdrukken.

Ik haalde er mijn laatste stempel en het 'Certificate of Achievement' dat iedere wandelaar krijgt, die de hele muur heeft gelopen.

Wallsend - of Segedunum - als opgraving is niet veel. Wellicht heeft het er mee te maken dat het midden in een negentiende eeuws industriegebied ligt en er daardoor dus misschien veel verloren is gegaan. Segedunum betekent 'sterk fort' of 'overwinnaarsfort'. 

Het fort was 138 bij 120 meter (1,66 ha) groot. 

In de tweede eeuw was het tweede cohort van de Nerviërs hier gelegerd en in de derde en vierde eeuw lag in Segedunum een gemengde eenheid van cavaleristen en infanteristen van het vierde cohort der Lingonen. Naar schatting waren er vijfhonderd manschappen ingekwartierd.

Op het terrein heeft men een badhuis - naar het voorbeeld van Chesters - volledig gerecontrueerd. Die is de moeite waard en geeft een goede indruk van de Romeinse badcultuur.

Ten zuiden en ten zuiden van het fort lag een nederzetting die rond 270 verlaten is.

Karl Baedeker vermeldt in zijn reisgids Great Britain (1901) de restanten van de muur in Wallsend.

Link: Segedunum

Segedunum_1.jpg

Segedunum_3.jpg

Segedunum_2.jpg

 

Content © Sierd de Jong - Fotografie Margriet Stemerding - Webdesign © Bastiaan de Jong    Site Meter