Segedunum

Romeinse plaatsen > Brittania > Segedunum


Wallsend. Het is maar waar je begint. Ik beŽindigde er mijn wandeling langs de muur van Hadrianus. Bij dit laatste stukje muur kwam ik vier heftig getatoueerde Engelsen met zware bepakking tegen. Zij begonnen net en toen ik vertelde dat dit mijn eindpunt was, kreeg ik een paar stevige handdrukken.
Ik haalde er mijn laatste stempel en het 'Certificate of Achievement' dat iedere wandelaar krijgt, die de hele muur heeft gelopen.

Wallsend - of Segedunum - als opgraving is niet veel. Wellicht heeft het er mee te maken dat het midden in een negentiende eeuws industriegebied ligt en er dus misschien veel verloren is gegaan. Het fort was 138 bij 120 meter (1,66 ha). In de tweede eeuw was het tweede cohort van de NerviŽrs hier gelegerd en in de derde en vierde eeuw lag in Segedunum een gemengde eenheid van cavaleristen en infanteristen van het vierde cohort der Lingonen.

Op het terrein van de opgraving heeft men het badhuis van Chesters volledig gerecontrueerd. Die is de moeite waard en geeft een goede indruk van de Romeinse badcultuur.

Segedunum betekent 'sterk fort' of 'overwinnaarsfort'.

Segedunum_2.jpg

Segedunum_1.jpg

Segedunum_3.jpg

 

Content © Sierd de Jong - Fotografie Margriet Stemerding - Webdesign © Bastiaan de Jong    Site Meter