Octodurum

Romeinse plaatsen > Alpes Poeninae > Octodurum


Enige jaren terug hadden we in Martigny afgesproken met vrienden. We zouden er in de buurt de nacht doorbrengen in een huisje op een alm in het Lötztal. Het was er verschrikkelijk koud herinner ik me nog.
Martigny zelf is niet veel, maar bevat een schat aan een Romeinse oudheden. En heeft een prachtig museum!!!

In de winter van 57 - 56 leverde Julius Caesar bij Octodorum een veldslag met de Veragri, de oorspronkelijke inwoners van Octodorum. De Romeinse overwinnaars staken de Gallische burcht in brand. Voor Caesar was Octodorum belangrijk omdat het langs de weg van Italië naar Gallië lag.

Ongeveer honderd jaar later stichtte keizer Claudius I in deze omgeving een nieuw dorp op enkele honderden meters van het oorspronkelijke Octodorum, dat hij de naam Forum Claudii Augusti gaf.

Indrukwekkend is het Romeinse amfitheater dat 5.000 mensen kon bevatten. 'Panem et circenses' luidt de gevleugelde uitdrukking van de Romeinen, die naast de voedselvoorziening ook het uitgaansleven goed geregeld hadden.
In alle nederzettingen, die we in de loop der tijden bezocht hebben, waren theaters en in de meeste meer dan één. In hoofdzaak zijn er twee vormen. De ronde of ovale vorm voor gladiatorengevechten, wagenrennen én de halfronde met een achterwand voor toneelstukken.

De ovale zagen we hier, maar ook in Nimes en Verona. De meest fameuze is uiteraard het Colosseum in Rome. Daar werden bloedige gevechten tussen gladiatoren - tot de dood erop volgde - gehouden. Dat kon weleens uit de hand lopen zoals in het theater van Pompeii. 
In Pompeii gingen in het begin van de jaartelling de supporters van gladiators elkaar zo te lijf, dat het stadsbestuur uit vrees voor meer opstootjes de arena drie jaar sloot. Arena's zijn ook het decor geweest voor enorme voorstellingen. Zo kon de arena van het Colosseum onder water worden gezet om er zeeslagen in na te spelen.

Berucht zijn de arena's om de christenvervolging in de eerste eeuwen van onze jaartelling.

Curieus in Octodorum zijn de openbare toiletten waar men gezellig naast elkaar zonder enige scheidingswand zijn behoefte deed en waarschijnlijk de laatste roddels uitwisselde.

In Octodorum liggen ook de resten van enkele Romeinse woonhuizen. Klein maar toch volledig ingericht. Later zouden we er in Pompeii een veel beter beeld van krijgen.

Romeinse_weg_Martigny_thumb.jpg

Circus_Martigny_1_thumb.jpg

Vloerverwarming_Martigny_thumb.jpg

Romeins_huis_Martigny_thumb.jpg

Circus_Martigny_2_thumb.jpg

Toiletten_Martigny_thumb.jpg

 

Content © Sierd de Jong - Fotografie Margriet Stemerding - Webdesign © Bastiaan de Jong    Site Meter