Pompaelo

Romeinse plaatsen > Tarraconensis > Pompaelo


In Pamplona waren we drie dagen. Het was onze eerste echte kennismaking met Spanje: tapas, flaneren op straat en laat eten. We zaten in het centrum en hadden alles op loopafstand. Het grand-cafë Iruña dat Hemingway in de jaren dertig bezocht, de kathedraal, de kleine eethuisjes en de musea.

Pamplona is vooral bekend door de stierenrennen tijdens de San Fermines. Hemingway gebruikte de rennen als achtergrond voor zijn roman "The sun also rises" en nam zelf negen keer deel aan de Encierro.

Pompaelo werd volgens Strabo in 75 voor Christus gesticht door de Romeinse generaal Pompeius de Grote. Deze Pompeius was de grote rivaal van Julius Ceasar. Die onderlinge strijd leidde tot een burgeroorlog waarin Pompeius uiteindelijk het onderspit delfde. Toen hij in 48 voor Christus in Alexandrië aan land stapte om hulp van de Ptolemeeërs te vragen, werd hij vermoord.

In de stad Pompaelo zelf zijn weinig overblijfselen van de Romeinen zichtbaar. De kathedraal heeft een prachtige museum dat de geschiedenis van de stad toont. In het klooster van deze kathedraal liggen enkele Romeinse bewoningssporen.

Pamplona heeft daarentegen een schitterend archeologisch museum met prachtige mozaïeken. Topstuk is een prachtige gevormde bronzen hand. 

Link: Pompaelo

mozaiek.jpg

hand.jpg

huis.jpg

 

Content © Sierd de Jong - Fotografie Margriet Stemerding - Webdesign © Bastiaan de Jong    Site Meter