Fanum Martis

Romeinse plaatsen > Lugdunensis > Fanum Martis


We besloten een paar dagen in Saint-Malo door te brengen. Het is een prachtige ommuurde stad met een schitterende historie. De omgeving is gekend voor zijn zeevruchtenschotels, waarvan we uitgebreid genoten.

Saint-Malo heeft verder verschillende leuke tweehands boekwinkels. Een van de eigenaren wees me op de Romeinse weg in Corseul, die we enkele dagen later bezochten.

Corseul of Fanum Martis lag op een strategische plek waar verschillende Romeinse wegen elkaar kruisten. Fanum Martis stamt uit de eerste eeuw na Christus. Midden in het dorp is over een lengte van driehonderd meter een Romeinse weg opgegraven. De weg loopt naar beide kanten af zodat deze goed afwatert.

Langs de weg hebben een basilica en verschillende winkels gelegen. Aan de straatzijde lag aan beide zijden een overdekte zuilengang of porticus. Enkele zuilen staat nog overeind. Op het laagste punt zijn de resten van een cisterne gevonden. Vermoedelijk werd hier regenwater in opgevangen.

Op de tweede verdieping van de Mairie - even verderop - is een tentoonstelling ingericht door de plaatselijke archeologische werkgroep. Daar zijn verschillende reconstructies te zien. 

Link: Fanum Martis

weg_1.jpg

fanum_2.jpg

fanum_1.jpg

weg_2.jpg

 

Content © Sierd de Jong - Fotografie Margriet Stemerding - Webdesign © Bastiaan de Jong    Site Meter