Fanum Martis

Romeinse plaatsen > Lugdunensis > Fanum Martis


We besloten een paar dagen in Saint-Malo door te brengen. Het is een prachtige ommuurde stad met een schitterende historie. De omgeving is gekend voor zijn zeevruchtenschotels, waarvan we uitgebreid genoten.

Saint-Malo heeft verder verschillende leuke tweehands boekwinkels. Een van de eigenaren wees me op de Romeinse weg in Corseul, die we enkele dagen later bezochten.

Corseul of Fanum Martis lag op een strategische plek waar verschillende Romeinse wegen elkaar kruisten. Fanum Martis betekent 'tempel van Mars' en stamt uit de eerste eeuw na Christus. Tijdens de regering van Tiberius werd het de hoofdstad van de Curiosolieten onder de naam Civitates Coriosolitus en nam de bevolking toe tot achtduizend zielen. Het had een maximale oppervlakte van honderdtien hectares.

Midden in het dorp is over een lengte van driehonderd meter een Romeinse weg opgegraven. De weg loopt naar beide kanten af zodat deze goed afwatert. Langs de weg hebben een basilica en verschillende winkels gelegen. Aan de straatzijde lag aan beide zijden een overdekte zuilengang of porticus. Enkele zuilen staat nog overeind en dat geeft daarom een goede indruk van een Romeinse winkelstraat in de provincie. Op het laagste punt zijn de resten van een cisterne gevonden. Vermoedelijk werd hier regenwater in opgevangen.

Op de tweede verdieping van de Mairie - even verderop - is een tentoonstelling ingericht door de plaatselijke archeologische werkgroep. Daar zijn verschillende reconstructies te zien. 













Fanum Martis (Corseul) wordt genoemd in de Hachette Bretagne (1930) en in de Baedeker Nord-Ouest de la France van 1902

Link: Fanum Martis

weg_1.jpg

fanum_2.jpg

weg_2.jpg

fanum_1.jpg

 

Content © Sierd de Jong - Fotografie Margriet Stemerding - Webdesign © Bastiaan de Jong    Site Meter