Nemetocenna

Romeinse plaatsen > Belgica > Nemetocenna


Samen met mijn broer en zijn vrouw brachten we in 2015 een nachtje door in een klein hotelletje in Hesdin. Op de weg erheen had ik het bord - Oppidum de Caesar - al gezien maar geen tijd om er heen te rijden. De volgende dag bezochten we klein dorpje vlak voor Arras. In 2018 bezochten mijn vrouw en ik het vlakbij gelegen Arras, waar we een prachtige opgraving aan de rand van het centrum vonden.

Bij Nemetacum ligt het oppidum waar Caesar in 51-50 voor Christus met zijn legioenen zijn winterkwartieren betrok. Hij had toen een jarenlange strijd tegen de Gallische stam van de Atrebati achter de rug. In 57 voor Christus waren die een onderdeel van het verbond der Belgae, dat gevormd werd in antwoord op de veroveringen van Julius Caesar in Galliƫ. Ze brachten vijftienduizend manschappen in het verbond.

Caesar vocht van 57 tot 50 voor Christus tegen de noordelijke Galliƫrs met tien legioenen. Hij leed er twee pijnlijke nederlagen. In 54 voor Christus vielen de Romeinse legioenen in een hinderlaag, die Ambiorix in de buurt van Maastricht in het Jekerdal had gelegd. Caesar verloor er anderhalf legioen. En een jaar later op dezelfde plek met een verlies van duizend manschappen.
Uiteindelijk lukte het Ceasar de Belgen aan zich te onderwerpen door de stammen afzonderlijk aan te vallen.

Van het grote oppidum liggen de resten nog duidelijk in het landschap. Het is een begroeide aarden wal, die in Caesars dagen een houten palissade moet hebben gehad.

Arras of Nemetacum zoals de Romeinen het noemden, groeide in de derde eeuw uit tot een belangrijke Romeinse plaats met een oppervlakte van meer dan vijftig hectares. Nemetacum bezat onder andere een badhuis. Sinds 1984 hebben opgravingen een groot complex, dat toebehoorde aan een gilde (schola) van timmerlieden aan de oppervlakte gebracht; la schola des dendrophores. Het complex van tweeduizend vierkante meter bevatte een badhuis, werkplaatsen, een cella, waar de god Attis verheerlijkt werd en verschillende andere kapellen, die gewijd waren aan Mithra, Isis en Bacchus.

Het gebouw is rond 370 verwoest door brand.

Link: Nemetocenna

ZZZ_Aarden_wal_ZZZ.JPG

Nemetacum_schola_2_zwart.JPG

Nemetacum_schola_1_zwart.JPG

Nemetacum_schola_3_zwart.JPG

 

Content © Sierd de Jong - Fotografie Margriet Stemerding - Webdesign © Bastiaan de Jong    Site Meter