Gnatia

Romeinse plaatsen > Italia > Gnatia


Het laatste deel van onze Italiaanse vakantie brachten we in 2014 door in Monopoli. Buiten de stad hadden we een kamer gehuurd bij een 'agriturismo'. We lagen er een paar dagen aan het zwembad.

En we ontdekten dat de Grieken ook hier in de buurt een grote stad hadden. Iets zuidelijk van Monopoli liggen de resten van de grote kolonie Gnatia.

De eerste bewoners van Gnatia kwamen uit Illyrië en werden door de Grieken 'Messapen' genoemd. Ze vestigden zich ergens tussen 1200 en 1000 voor Christus in Apulië. Messapia zou 'plek in de wateren' betekenen.

De Romeinen veroverden dit gebied in de derde eeuw voor Christus. Deze kustplaats had een haven en lag aan de Via Traiana, die van Brindisium naar Rome leidde. Ze was van groot strategisch belang. 

Bijzonder in Gnatia zijn de in rots uitgehouwen graven uit de vierde tot de tweede eeuw.  De muren van deze graven zijn beschilderd en werden afgedekt met een sluitsteen. Sommige grafkamers hebben de structuur van een woonkamer met wandschilderingen en nissen.

Het moet een behoorlijke stad geweest zijn met een agora en een theater. Het theater is asymetrisch en de agora was omringd door een stoa of zuilengang. Tussen de resten van de huizen zijn nog steeds waterleidingen zichtbaar. 

In de middeleeuwen is de stad volledig verlaten. De muren zijn in 1900 gesloopt om als bouwmateriaal te dienen.

Link: Gnatia

P1020669.jpg

P1020677.jpg

P1020679.jpg

P1020675.jpg

P1020707.jpg

 

Content © Sierd de Jong - Fotografie Margriet Stemerding - Webdesign © Bastiaan de Jong    Site Meter