Vallum Antonini

Romeinse plaatsen > Brittania > Vallum Antonini


In 2011 nodigden Jan en Carin ons voor de tweede keer uit om met hen in Schotland te gaan zeilen. Met de nachtboot gingen we naar New-Castle. Van daaruit is het nog een eind rijden naar Oban en we besloten een paar stops te maken.
In Falkirk bezochten we het beroemde 'Falkirk wheel'. Dat is een draaiend scheepswiel - het enige in zijn soort - dat het Forth and Clyde Canal met het Union Canal verbindt, waarbij een hoogte van 35 meter overbrugd wordt. De scheepslift werd voltooid in 2002. 
Vlakbij bij Falkirk ligt een Romeins fort langs de muur van Antoninus: Rough Castle. 

Antoninus Pius (136-161) volgde Hadrianus op en heeft een tweede muur aangelegd om de invallen van barbaren uit het Noorden tegen te gaan. De bouw van deze muur begon ongeveer in 142 na Christus en na 12 jaar was de bouw gereed. De muur is 63 kilometer lang. De muur moest de 140 kilometer lange muur van Hadrianus, die 160 kilometer zuidelijker lag, vervangen als grens van de Romeinse provincie Britannia. De muur is gebouwd van plaggen op een stenen fundering en iets meer dan 3 meter hoog. 

Om de twee mijl was een fort gebouwd. Het best bewaarde is Rough Castle, niet ver van Falkirk. Dit fort was het op één na kleinste castellum langs de muur en had een oppervlakte van 4.000 vierkante meter. Er zijn de resten van verschillende stenen gebouwen gevonden, zoals barakken, een badhuis en graanpakhuizen. 

Bijzonder zijn de verdedigingswerken voor het fort. Daar liggen verschillende kuilen, die lilia's genoemd werden. In deze lilia's bevonden scherpe staken.

De muur werd al na twintig jaar verlaten, toen de Romeinse legioenen zich terugtrokken op de Muur van Hadrianus.
Na een serie aanvallen in 197 arriveerde keizer Septimius Severus (193-211) in Schotland in 208 om de grens te stabiliseren en delen van de muur werden gerepareerd. Die herbezetting van de muur heeft maar enkele jaren geduurd.


Antonius_5.jpg

Antonius_3.jpg

 

Content © Sierd de Jong - Fotografie Margriet Stemerding - Webdesign © Bastiaan de Jong    Site Meter