Aquae Tarbellicae

Romeinse plaatsen > Aquitania > Aquae Tarbellicae


Enkele dagen na Saintes bezocht Margriet in 2015 Dax. Dax is een kuuroord, waar senioren op hun gemak genieten van de warme bronnen.
Dat is ook de reden waarom het er 's avonds uitgestorven is. Ze gaan allemaal vroeg naar bed.

Dax heeft nog steeds warmwaterbronnen, die destijds ook door de Romeinen werden gewaardeerd. Aquae Tarbellicae (Dax) was één van de eenentwintig civitates, die samen de provincie Aquitania vormden na de reorganisatie van het Rijk door Keizer Augustus. Bij die reorganisatie kreeg Dax de naam Aquae Augusta. 

Aquitania werd in 56 voor Christus - nadat verschillende stammen in opstand kwamen tegen de Romeinse overheersing - gepacificeerd door Publius Licinus Crassus. Volgens Caesar decimeerde hij Aquitaniërs en Cantabri tot een kwart. Na deze veldslag gaven ook de andere stammen in Aquitania zich over.

Publius Licunus Crassus maakte carriere in het leger van Caesar tijdens de Gallische oorlogen. Hij klom op van commandant van de calaverie, die in 58 voor Christus slag leverde met de Germanen, tot het hoofd van het zevende legioen die de Venetii versloeg in Armorica. 

Publius Licunus Crassus was de zoon van Marcus Licunus Crassus, die met Caesar en Pompeius het eerste triumvirant vormde. Beide sneuvelden in 53 voor Christus in de slag tegen de Parthen bij Carrhae.

Uit de Romeinse tijd stammen de muren en de bronnen. Er is midden in de stad een archeologische crypte, die zeker het bezoeken waard is.

Karl Baedeker vermeldt in zijn reisgids Sud-Ouest de la France  (1912) de resten van het romeinse badhuis.


P1030061.JPG

P1030051.JPG

P1030062.JPG

 

Content © Sierd de Jong - Fotografie Margriet Stemerding - Webdesign © Bastiaan de Jong    Site Meter