Juliobona

Romeinse plaatsen > Lugdunensis > Juliobona


Na in Honfleur overnacht te hebben, reden we in juli 2017 langs de Seine terug naar Tortefontaine. We maakten een korte omweg langs Lillebonne. Het zou een Romeinse amphitheater en een klein museum hebben. Juliobona - zoals het onder de Romeinse overheersing heette - bleek de omweg meer dan waard. Na een warme maaltijd in het restaurant naast het voormalige 'Hotel de Ville', bezochten we eerst het museum dat daarin gevestigd is.

Juliobona is waarschijnlijk gesticht onder Tiberius en kwam tot grote bloei onder Claudius, die persoonlijk naar Bretagne kwam om er te vechten en wiens aanwezigheid in dit gebied tot een snelle romanisering leidde. Juliobona had oorspronkelijk de indeling van een castellum met twee assen; de cardo (noord-zuid) en de deumanus (oost-west). Het lag op een kruispunt van Romeinse wegen. Langs deze wegen zijn buiten het castellum drie begraafplaatsen gevonden.

Het amphitheater overtrof onze stoutste verwachtingen op deze afgelegen plek. Het ligt tegen een heuvel, langs de hoofdweg - de rue Victor Hugo - recht tegenover het museum. Juliobona had naast een amphitheater ook een groot badbuis en ten oosten van de stad is een (ondergronds) aquaduct terug gevonden. Het amphitheater kon tienduizend toeschouwers bevatten.

Juliobona is vooral beroemd geworden door drie belangrijke vondsten; een verguld bronzen beeld van Apollo, een groot mozaïek met jachttaferelen en een vrouwenbeeld zonder hoofd. De Apollo bevindt zich nu in het Louvre te Parijs. Het mozaïek en het vrouwenbeeld zijn in het museé Départemental des Antiquités van Rouen, dat de moeite een bezoek meer dan waard is. 

Link: Juliobona

Juliobona_waterleiding_amfi_zwart.JPG

Juliobona_amfi_4_zwart.JPG

Juliobona_amfi_1_zwart.JPG

Juliobona_amfi_3_zwart.JPG

Juliobona_amfi_2_zwart.JPG

 

Content © Sierd de Jong - Fotografie Margriet Stemerding - Webdesign © Bastiaan de Jong    Site Meter