Lutetia

Romeinse plaatsen > Lugdunensis > Lutetia


Ieder voorjaar reis ik een week of twee met de trein door Europa. Al treinend heb ik verschillende hoofdsteden tot aan Warschau en Budapest toe bereikt.
Eind maart 2016 was ik een paar dagen in Parijs. De resten van de Romeinen liggen er vooral in de musea, waarvan het musée des Antiquités nationales in Saint-Germain-en-Laye wel één van de meest bijzondere in Europa is. Er liggen - net zoals in Nederland in het RMO te Leiden - de topstukken uit heel Frankrijk.

Lutetia, zoals Caesar de stad noemde, werd in 52 voor Christus door diens generaal Labienus veroverd én platgebrand. Onder Augustus beleefde de stad zijn bloei en huisvestte Lutetia achtduizend inwoners. Er werden verschillende werken uitgevoerd, waaronder een aquaduct van zesentwintig kilometer dat de stad dagelijks voorzag van tweeduizend kubieke meter water.

Van de Romeinse cultuur zelf is weinig terug te vinden. Een beetje achteraf aan de Rue Monge nummer 49 ligt de arena uit de eerste eeuw na Christus. Dit theater is pas rond 1869 ontdekt. Rond 1883 wilde het Parijse stadsbestuur er een tramremise aanleggen, maar Victor Hugo wist dat met een petitie te voorkomen.

Wat dichter aan de Seine liggen de thermen van Cluny; het Romeinse badhuis. Van dit badhuis uit het begin van de tweede eeuw zijn grote delen bewaard gebleven. Het oorspronkelijke badhuis besloeg meerdere hectaren.

Lutetia werd 275 na Christus door de barbaren verwoest.































Hachette heeft prachtig geïllustreerde gidsen over Parijs uitgebracht. Zowel de Franse uitgave - Paris en 8 jours van 1925 - als de Engelse versie (1949) vermelden de arena van Lutetia. Zo ook de Duitstalige Baedeker 'Paris' van 1912.

Link: Lutetia

Thermen_3_zwart.jpg

Thermen_1_zwart.jpg

arena_2_zwart.jpg

arena_3_zwart.jpg

arena_5_zwart.jpg

 

Content © Sierd de Jong - Fotografie Margriet Stemerding - Webdesign © Bastiaan de Jong    Site Meter