Rotomagus

Romeinse plaatsen > Lugdunensis > Rotomagus


In het voorjaar van 2019 waren we een nachtje in Rouen.  Rouen is natuurlijk de stad van Jeanne d' Arc, die er in 1431 op de brandstapel stierf en van Claude Monet, die kathedraal tientallen keren schilderde. Het heeft een prachtige binnenstad met een gotische Kathedraal en veel vakwerkhuizen.

Het Musée des Beaux Arts heeft een prachtige verzameling schilderijen waaronder talloze van Monet. Er staat een opengewerkt schaalmodel van het Pantheon in Rome.

Rouen - of Rotomagus - is al meer de tweeduizend jaar bewoond en een stad van meer dan honderdduizend inwoners. Die eeuwenlange bewoning verklaart ook waarom er zo weinig resten van Rijk aan de oppervlakte liggen. Men heeft er gewoon overheen gebouwd. Na lang zoeken vonden we aan de Place de La Pucelle een Romeinse put. Deze ligt in de lobby van een groot kantoor.

De stad is gebouwd onder Keizer Augustus. In het Musée Départemental de Antiquités liggen de mozaïeken die in Juliobona gevonden zijn.

Karl Baedeker noemt Rotomagus in zijn gids 'Nord-Ouest de la France' van 1902. Het was een belangrijke haven voor de Romeinen.

Link: Rotomagus

Bron_Rouen.jpg

 

Content © Sierd de Jong - Fotografie Margriet Stemerding - Webdesign © Bastiaan de Jong    Site Meter