Colonia Claudia Ara Agrippinen

Romeinse plaatsen > Germania Inferior > Colonia Claudia Ara Agrippinen


In het voorjaar van 2022 waren we een paar dagen in Keulen. Het is er goed toeven in de café's van de Allstad met hun Kolsch, curry- en bloedworst. Maar Keulen is ook een plek die sinds de jonge steentijd wordt. De Romeinen zijn er nadrukkelijk aanwezig geweest.

Het oorspronkelijk Ubische Oppidum kreeg in 69 na Christus de naam Colonia Claudia Ara Agrippinensis (CCAA) en groeide uit tot één van de grootste Romeinse steden ten noorden van de Alpen. Er was een legioen gevestigd. De provincie werd vanuit Keulen bestuurd. Het had een grote haven en rondom Keulen waren befaamde pottenbakkers en glasateliers gevestigd. Het Keulse glaswerk was in het gehele rijk zeer gewild.

Het oorspronkelijke CCAA ligt vijf tot zeven meter beneden het huidige straatniveau. Op verschillende plekken zijn de resten voor het publiek toegankelijk gemaakt, zoals het antiek Praetorium dat naast de dom werd aangetroffen. 

De mooiste vondsten liggen in het grote Römisch-Germanisches Museum aan het Domplein. Er liggen prachtige mozaïeken en het museum heeft een schitterend glas- en aardewerkcollectie. 

In het stadscentrum vonden we de resten van een romeinse poort, van een toren, een waterleiding en naast het museum de overblijfselen van een romeinse weg. Deze kan het eindpunt van de weg die van Boulogne via Bavay, Tongeren en Heerlen naar Keulen liep. De romeinse waterleiding had een lengte van vijfennegentig kilometer om water uit de Eiffel aan te voeren.

Link: CCAA


































Karl Baedeker bespreekt in de editie 'Nordwest-Deutschland' (1902) uitgebreid het ontstaan van deze Romeinse plek.

Romeinse_weg.jpg

muur.jpg

Toren.jpg

waterleiding.jpg

Romeinse_poort.jpg

 

Content © Sierd de Jong - Fotografie Margriet Stemerding - Webdesign © Bastiaan de Jong    Site Meter