Barbegal

Romeinse plaatsen > Narbonensis > Barbegal


Ruim veertig jaar geleden waren we ook in de omgeving van Arles. Toen jong en fruitig op de fiets, nu vlak voor ons beider pensioen per auto om stadjes te bekijken die toen niet op de route lagen. Iets boven Arles zaten we in een prachtige Mas rural. De Maltezer ridders hadden hier in de middeleeuwen een kapel gebouwd. Een architect heeft de kapel enkele jaren geleden gerestaureerd om er zijn eclectische verzameling te kunnen herbergen. 

Van hieruit bezochten we enkele bijzondere plekken zoals de beroemde watermolens van Barbegal.

Het succes van het Romeinse Rijk is deels te danken aan de omstandigheid dat ze zowel de landbouwproductie en de logistiek daarvan op orde hadden. Caesar kon Gallië veroveren omdat hij vooraf nadacht over hoe hij zijn legioenen kon bevoorraden. Hij wilde niet volledig afhankelijk zijn van het plunderen van de voedselvoorraden van zijn tegenstander. De opbrengst daarvan was immers ongewis en risicovol zeker als de tegenstander een tactiek van de verschroeide aarde zou toepassen.

Gallië produceerde grote hoeveelheden graan voor de stedelijke bevolking. In Barbegal bouwden de Romeinen langs een helling een haast industrieel complex van zestien graanmolens. Met twee aquaducten kon men voldoende water aanvoeren om alle watermolens draaiende te houden.

Men heeft berekend dat het complex dagelijks maximaal 4,5 ton meel kon produceren. Genoeg om een stad als Arles van voldoende brood te kunnen voorzien.

In de omgeving van Fontvieille en Les Baux liggen verschillende steengroeven van de romeinen.
In de Hachette 'Provence' uit 1914 is een kaartje opgenomen van de omgeving van Arles. Daarop staan romeinse waterleidingen die langs Barbegal naar Arelate leidden. 

Link: Barbegal

Barbegal_1.jpg

Barbegal_3.JPG

Barbegal_5.JPG

Barbegal_2.JPG

Barbegal_4.jpg

 

Content © Sierd de Jong - Fotografie Margriet Stemerding - Webdesign © Bastiaan de Jong    Site Meter