Condatomagus

Romeinse plaatsen > Narbonensis > Condatomagus


We gingen naar Millau om de brug te zien. De terugreis naar Nederland zou drie dagen inbeslagnemen. En we waren vastbesloten de nieuwe brug bij Millau te bekijken. Sinds 2004 ligt er de grootste brug ter wereld, die op een hoogte van 334 meter het dal van de Tarn  overspant. Het zou ook ons laatste bezoek tijdens onze vakantie in 2022 aan een beroemde Romeinse plek worden.

Aan de oevers van de Dourbe - net buiten Millau - liggen de resten van Condatomagus waar in het begin van onze jaartelling het felbegeerde terra siggilata van de beste kwaliteit gebakken werd. De pottenbakkers uit Condatomagus exporteerden hun aardewerk naar alle uithoeken van het Romeinse Rijk.

Condatomagus was een ideale plek om dit soort aardewerk te maken. De pottenbakkers konden beschikken over een fijne leemachtige klei uit het dal, het water van de Dourbe en er was voldoende hout om de ovens te verhitten. Terra sigillata aardewerk werd gemaakt op een pottenbakkerswiel en daarna versierd met gestempelde dunne banden van gegoten klei. De typische rode kleur ontstaat wanneer de geverniste vazen op hoge temperatuur (900 tot 1000 graden) oxiderend gebakken worden. 
Midden in de opgraving staan de resten van een enorme oven, waarin naar schatting 10.000 vazen tegelijk gebakken konden worden. In het museum bevindt zich een maquette. Men vermoedt dat er in Condatomagus zeshonderd ateliers waren om het aardewerk te vervaardigen. 

De specifieke versieringen én de pottenbakkersmerken maken het ons mogelijk de verspreiding van het aardewerk te volgen en geeft ons belangrijke informatie over de handelsstromen binnen het Romeinse Rijk. 

In Condatomagus werden tussen 50 en 250 na Christus enorme hoeveelheden aardewerk geproduceerd. Men schat dat de jaarlijkse productie enkele honderdduizenden stuks omvatte.










































Link: Condatomagus

Dondatomagus_2.jpg

Model_1.jpg

Condatomagus_2.JPG

La_grande_four_1.JPG

P1040161.JPG

Dondatomagus_1.JPG

 

Content © Sierd de Jong - Fotografie Margriet Stemerding - Webdesign © Bastiaan de Jong    Site Meter