Vasio

Romeinse plaatsen > Narbonensis > Vasio


In Vaison-la-Romaine vonden we in 2022 een gezellig hotelletje in het centrum van deze stad van nauwelijks zevenduizend inwoners. Het ligt aan de voet van de Mont Ventoux. De Ouvèze, die de oude en nieuwe stad scheidt, veranderde in september 1992 in een verwoestende stroom, waardoor in de stad 37 inwoners verdronken. De oude romeinse brug bleef echter intact onder dit natuurgeweld.


In Vaison-la-Romaine zijn bewoningsporen uit het paleolithicum, de steentijd én de IJzertijd gevonden. En onder het stadscentrum ligt vermoedelijk een oppidum van een Keltische stam. 

Vasio - zoals de romeinen deze plek noemden - was 2.000 jaar geleden een zeer welvarend stadje, waarvan ongeveer 15 hectare is opgegraven. Er was uiteraard een theater en een badhuis, maar Vasio staat ook bekend om zijn luxe huizen die tussen de rivier en het theater lagen. Vlakbij het theater ligt een klein museum met een schitterende collectie beelden.

Even verderop ligt een tweede opgraving, waarin de resten van een basilica en een winkelstraat met porticus gevonden zijn.

Na de val van het Romeinse Rijk en ondanks barbaarse invallen bleef de stad nog lange tijd een belangrijk religieus centrum.

De Baedeker 'Sud-Est de la France' (1910) besteedt enkele regels aan Vaison. Vermeldenswaardig is het feit dat er rond 1870 een beeld van de atleet Diadumènus is gevonden en dat zich tegenwoordig in het Brits Museum bevindt. Het zou een kopie van een werk van de beroemde Griekse beeldhouwer Polykleitos zijn.

Link: Vasio

Badhuis.jpg

stad_1.jpg

basilica.jpg

villa_1.jpg

Dolium.jpg

stad_2.jpg

toilet.jpg

Weg.jpg

waterleiding.jpg

Keuken.jpg

 

Content © Sierd de Jong - Fotografie Margriet Stemerding - Webdesign © Bastiaan de Jong    Site Meter