Arausio

Romeinse plaatsen > Narbonensis > Arausio


Orange moesten we natuurlijk zien als Nederlanders. Willem van Oranje was er ooit heer en we verwachten veel herinneringen aan ons koningshuis. Dat viel tegen. Des te verraster waren we er zoveel Romeinse oudheden aan te treffen.

Het antieke Arausio was oorspronkelijk een Keltische burcht, die door de Romeinen gekoloniseerd is. In 105 voor Christus vond onder de muren daarvan de eerste confrontatie tussen de Romeinse legers en de Cimbres en de Teutonen plaats. Er sneuvelden honderdduizend Romeinse soldaten. Drie jaar later veroverde de Romeinse veldheer Marius Arausio.

Tijdens de Pax Romana kwam Arausio tot grote bloei. Er kwam een theater, een circus, een gymnasium, verschillende tempels en thermen. Arausio heeft het mooiste theater dat we ooit gezien hebben. De toneelmuur is nog helemaal in tact en centraal in de wand staat een beeld van Julius Caesar. Overal waar we kwamen en we dit soort theaters zagen, worden in de zomer nog grote opera's uitgevoerd. De Romeinse theaterkunst was overigens ook gekend.

De Romeinen kenden twee soorten spelen (ludi): de ludi circenses en de ludi scaenici. De ludi scaenici waren de toneelspelen. Bekende toneelschrijvers waren Plautus (ca 254-184) en Terentius (ca, 195-159). Alle rollen in een toneelstuk werden gespeeld door mannen. In het Museo Nazionale in Napels is een schitterend mozaiek van zo'n toneelvoorstelling te bewonderen. Daarop zien we de toneelspelers, die allemaal een masker dragen. Op de achtergrond dracht een man er een vrouwenmasker.

Arausio heeft ook een triomfboog. Die van Rome weliswaar zijn mooier en bekender, maar deze mag er wezen. Met triomfbogen eerden de Romeinen hun zegevierende generalen, die verre landen en vreemde volken onder Romeinse heerschappij hadden gebracht. In die zegetochten werden de overwonnen volken vaak als slaven meegevoerd. Het had natuurlijk wat tijd nodig om zoiets te bouwen. Zo hield Julius Caesar zijn triomftocht voor zijn overwinningen in Galliƫ pas zes jaar later in 46 voor Christus. De Gallische held Vercingetorix werd - nadat hij onder onmenselijke omstandigheden gevangen gehouden was in de Romeinse staatsgevangenis het Tullianum - daarin meegesleept, vernederd en vervolgens publiekelijk gewurgd.

De Alemannen en de Wisigothen hebben later Arausio ingenomen en vernietigden als eersten de rijkdommen. 

De Romeinse oudheden worden zeer uitgebreid beschreven in de Baedeker 'Sud-Est de la France' van 1910.

Link: Arausio

Triomfboog_Orange_thumb.jpg

Theather_Orange_thumb.jpg

 

Content © Sierd de Jong - Fotografie Margriet Stemerding - Webdesign © Bastiaan de Jong    Site Meter