Mederiacum

Romeinse plaatsen > Germania Inferior > Mederiacum


Ten oosten van onze woonplaats Roermond loopt de oude Romeinse heirbaan van Heerlen (Coriovallum) naar Xanten. In het buitengebied van Swalmen is een deel daarvan gereconstrueerd.

De Romeinen waren meesters in weg- en waterbouw. Tot in de verre uithoeken van het rijk hebben ze brede rechte wegen aangelegd. Deze wegen hadden een grote militaire betekenis. Op de kruispunten van deze wegen ontstonden pleisterplekken met herbergen en badhuizen.
Deze weg had een enigzins bollend oppervlak en was aangelegd op een dik grindpakket van vijfenveertig centimeter. Beide constructieve elementen zorgden ervoor dat de weg goed afwaterde.

De weg uit de 2e of 3e eeuw na Christus is ongeveer acht meter breed. Marcherende legioenen en handelskonvooien konden elkaar dan goed passeren. Deze weg ligt midden in de bossen en de dichtstbijzijnde Romeinse nederzetting is Mederiacum - het huidige Melick - dat ongeveer tien kilometer zuidelijker ligt.

De resten van Romeinse wegen zijn overal te vinden. In Vienne, in Verona, in Martigny en in Rome zelf natuurlijk. De beroemdste is uiteraard de Via Appia, die begint op het Forum en langs de catacomben richting Brundisium gaat. 

En dan is er nog de Via Sacrae op het Forum Romanum, waarover de keizers hun zegetochten hielden als ze na een veldtocht verre landen en vreemde volken aan zich onderworpen hadden. Stadswegen hebben uiteraard een andere structuur en zijn aangelegd met steen. Die stadswegen hebben vaak diepe wagensporen. In Pompeii is dat nog goed te zien. Bovendien moesten de vaak nauwe straten in Pompeii overvloedig regenwater afvoeren. De trottoirs zijn er dan ook hoger dan de onze.

Om droog te blijven bij het oversteken van de ene kant naar de andere kant van de straat legden ze stenen blokken in de straat. 


Link: Romeinse weg

XAsselt_romeinse_tegel_1.jpg

Romeinse_weg_Swalmen_2.jpg

 

Content © Sierd de Jong - Fotografie Margriet Stemerding - Webdesign © Bastiaan de Jong    Site Meter