Stageira

Romeinse plaatsen > Macedonia > Stageira


Stageira bezochten we in 2004 samen met Eva en vrienden. Ergens op een heuveltop aten we later op de avond bij 'Sogrambos'. Carin had het adres gevonden in een reisgids, die er weinig over vertelde behalve dat het zeer beroemd en apart was.

Een echte aanrader met veel gegrild vlees, retzina en platte grappen. We hebben er vreselijk gelachen.

Stageira zelf is beroemd om haar grootste zoon, de filosoof Aristoteles. Binnen enkele generaties leverde Griekenland de grootste filosofen op die het denken tot in onze huidige tijd beïnvloed hebben: Socrates, Plato, Aristoteles en Theophrastus. Stageira herdenkt Aristoteles - van wie we weten dat hij naast filosoof ook een praktisch wetenschapper was - met een kolossaal standbeeld.

Aristoteles voedde Alexander de Grote (356-323) op.

Plato en Aristoteles richten allebei een academie op, waar rijke jongemannen les kregen in wiskunde, filosofie, politiek en zich konden oefenen in de rethorica. Die van Plato heeft tot in de vierde eeuw bestaan. Theophrastus was de opvolger van Aristoteles en was net als hem zeer geïnteresseerd in de plantkunde.

Filosofen waren niet altijd even populair. Socrates werd uiteindelijk veroordeeld tot de gifbeker omdat hij ervan beschuldigd werd de jeugd te bederven en goddeloosheid te prediken.

Maar ook in het Romeinse Rijk hadden filosofen het niet gemakkelijk. Cicero - staatsman en stoïcijns filosoof - die getuige was van de moord op Julius Caesar, werd in 43 voor Christus vermoord door handlangers van Antonius, terwijl Seneca - de leermeester van Nero - in diens opdracht zelfmoord pleegde in 65 na Christus.

Link: Stageira

Stageira_2_thumb.jpg

Stageira_3_thumb.jpg

Aristoteles_thumb.jpg

Stageira_1_thumb.jpg

 

Content © Sierd de Jong - Fotografie Margriet Stemerding - Webdesign © Bastiaan de Jong    Site Meter