Thessalonice

Romeinse plaatsen > Macedonia > Thessalonice


In Thessaloniki (Thessalonice) waren we in 2004. We zijn er per trein naar toe gereist om vrienden te ontmoeten die al enkele weken door Italië en Griekenland op reis waren met onze dochter Eva.

Met Jan, die vader van Eva's vriendin Ninke, ben ik nog drie dagen naar Athos geweest. Athos is een autonome staat met ongeveer twintig orthodoxe kloosters en alleen toegankelijk voor mannen. Hoewel de kunstschatten er oneindig mooi zijn, zou ik er toch niet willen wonen. De absolute trouw aan God en de afwezigheid van vrouwen gaat me toch te ver.

In Thessalonici vonden we vlakbij een museum een enorme opgraving. Er was een amphitheater, een agora en - heel bijzonder - een rond Romeinse toiletgebouwtje. Zulke toiletten hadden we al eens eerder gezien in Octodorum. Alleen deze was rond. Het schaamtegevoel van de Romeinen moet zo te zien niet echt groot geweest zijn.

Thessalonici werd een Romeinse 'colonia' rond 250 na Christus en maakte een grote bloei door toen het zwaartepunt van het Romeinse Rijk naar het Oosten werd verplaatst. Diocletianus (244-311) was er de grote bouwheer.

Soms is het lastig de Romeinen en de Grieken uit elkaar te houden. De Romeinen hadden een grote bewondering voor de Griekse cultuur en zagen zichzelf ook als de opvolgers van de Griekse wereld. Niet alleen namen de Romeinen de Griekse godenwereld over, maar naar hun idee was het begin van Rome ook het logisch vervolg op de ondergang van Griekenland en dan met name Troje.

De Trojaanse held Aeneas redde - nadat de stad gevallen was en de Grieken op grote schaal wraak namen voor de geschaakte Helena - zijn vader en zijn twee zoontjes bij de val van Troje. Na veel omzwervingen landde hij in Italië en stichtte daar een dynastie die uiteindelijk Remus en Romulus zou voortbrengen. Vergilius (70-19), die de Aeneas  schreef, wilde zich met zijn epos meten met Homerus. 

Link: Thessalonice

Toiletten_Thessaloniki_thumb.jpg

Theater_Thessaloniki_thumb.jpg

Tempels_Thessaloniki_thumb.jpg

 

Content © Sierd de Jong - Fotografie Margriet Stemerding - Webdesign © Bastiaan de Jong    Site Meter