Faesulae

Romeinse plaatsen > Italia > Faesulae


Fiesole is een verademing vlakbij Florence. Je bent er even weg uit de drukte van die grote Italiaanse trekpleister. Het is er groen en de mensen zijn er kalm en rustig. Fiesole bezochten we in 2000. Het heeft een prachtig pleintje in het centrum waar het onder gesnoeide platanen heerlijk 'Calamari' eten is.

Fiesole heeft verder - en daar kwamen we eigenlijk voor - een prachtige Romeinse opgraving met een aantrekkelijk archeologisch museum.

Fiesole of Faesulae heeft een lange en bewogen geschiedenis achter de rug. En het ligt in een van de vruchtbaarste streken van ItaliĆ« en was daarom ook van strategisch belang. 

Toen het Hannibal in 217 voor Christus eindelijk - maar ten koste van veel verliezen - lukte om de Alpen over te trekken, begaf hij zich met een omtrekkende beweging naar Faesulae. De hele veldtocht van Hannibal tijdens de tweede Punische Oorlog is beschreven door de historicus Livius (59 - 19 na Christus) en hij vertelt hoe de hongerende troepen zich van het koren en het vee op de vlakten tussen Faesulae en Arretium meester maakten.

Faesulae koos tijdens de burgeroorlog in de eerste eeuw voor Christus de kant van Marius. Aan het eind daarvan vestigde dictator Sulla hier een Romeinse kolonie. 

Fiesole heeft een Grieks theater, een badhuis, een basilica en een paar tempels uit de Etruskische tijd. Het Griekse theater stamt uit de eerste eeuw voor Christus. De Etruskische tempel stamt uit de vierde eeuw voor Christus. Deze is waarschijnlijk tijdens de burgeroorlog verwoest door brand.

Langs een brede weg liggen de resten van het Romeinse badhuis, waarvan het zwembad en het warme gedeelte - het caldarium - goed bewaard zijn gebleven. In de caldarium is het verwarmingssysteem met holle tegels goed zichtbaar. Ook de ovens kunnen goed bekeken worden. De baden dateren uit de tijd van Augustus

Naast het badbuis ligt de basilica. 

Link: Faesulae

Resten_thumb.jpg

Badhuis_thumb.jpg

Theater_thumb.jpg

Etruskische_tempel_thumb.jpg

Basilica_thumb.jpg

 

Content © Sierd de Jong - Fotografie Margriet Stemerding - Webdesign © Bastiaan de Jong    Site Meter