Volaterrae

Romeinse plaatsen > Italia > Volaterrae


In Volterra waren we in 1999. Het is een klein authentiek Italiaans stadje in het noordwesten van Italië. Volterra is niet groot en heeft een roemrijke historie. Het is van oorsprong Etruskisch en vooral bekend om de kunst albast te bewerken.

Albast is een marmerachtig zout, dat in de omgeving van Volterra gevonden wordt. Het Guarnici museum heeft een prachtige collectie en bovendien is er een prachtig slank bronzen beeldje van een adolescent uit de tweede eeuw voor Christus te zien. De Italiaanse dichter Gabriele D'Annunzio (1863 - 1938) gaf het beeldje de naam 'Ombra della Serra'.

Volterra - of Velathri in het Etruskisch - behoorde in de zesde eeuw voor Christus tot de Etruskische confederatie, die uit twaalf steden bestond. In de derde eeuw sloten de Velathri zich aan bij het Romeinse Rijk. De loyaliteit van Volaterrae, zoals de stad onder de Romeinen ging heten, aan Rome tijdens de tweede Punische oorlog zorgde ervoor de inwoners zich vanaf negentig voor Christus Romeinse burgers mochten noemen.

Enkele jaren later maakte Volaterrae evenwel de fout in een burgeroorlog tussen Mario en Sulla voor de verliezende partij te kiezen. Sulla zelf belegerde de stad twee jaar en zijn leger plunderde de stad na de overgave. De inwoners werd het burgerschap ontnomen en de stad werd tot 'ager publicus' verklaard.
Na het aftreden van Sulla kreeg de stad dankzij felle pleidooien van Cicero, die met enkele invloedrijke Etruskische families bevriend was, opnieuw privileges en langzaam ontwikkelde de stad zich tot een belangrijke metropool.

Uit die periode stamt ook het theater, dat gewijd was aan Augustus. 

Link: Volaterrae

Theater_1_thumb.jpg

Theater_2_thumb.jpg

 

Content © Sierd de Jong - Fotografie Margriet Stemerding - Webdesign © Bastiaan de Jong    Site Meter