Centum Cellas

Romeinse plaatsen > Lusitania > Centum Cellas


In 2008 waren we in Belmonte. Een leuk plaatsje op een heuvel in het noordoosten van Portugal. Pedro Cabral - de ontdekker van Brazilië - is er geboren én begraven. Het heeft een prachtige burcht en steile straatjes. De horeca stelt er weinig voor, zodat we buiten het stadje voor een onderkomen moesten zorgen.

Buiten het stadje vonden we ook een toren, die bij nadere inspectie van Romeinse oorsprong bleek te zijn. Dit nationale monument is vrij toegankelijk.

De toren bestaat uit twee etages en is ongeveer twaalf meter hoog. De tweede etage is vermoedelijk in de middeleeuwen toegevoegd. Men vermoedt dat op deze plek een Romeinse villa uit de eerste eeuw voor Christus lag en die gebouwd is door Lucius Caecilius - een rijke Romeinse burger en handelaar in tin.

In Portugal wonnen de Romeinen koper en tin. Tin werd gebruikt voor allerlei gebruiksvoorwerpen als borden en bestek. Volgens Plinius kon men tinerts vinden in opgedroogde beddingen van woest stromende rivieren. Men kon tinerts alleen kennen aan zijn gewicht. De verzamelde tinertsen werden in ovens gesmolten.

De Romeinen wonnen koper uit kopererts en 'cadmea'. Cadmea werd bovengronds gewonnen uit rotsen en de kopererts ondergronds in mijnen. Deze laatste viel volgens Plinius meteen uiteen in kleine bestanddelen.

Bijzonder is de medicinale werking die Plinius toeschrijft aan metalen, Zo hielpen koperzalfjes tegen oogziekten en loodzalf tegen heftige bloedingen en om wonden te helen.

Brons is een legering van koper en tin. Brons is harder dan koper en tin alleen en was uitermate geschikt om gebruiksvoorwerpen van te maken. Bronzen bijlen zijn bij talloze opgravingen over het gehele Romeinse rijk gevonden.

Er moet een levendige handel in deze metalen geweest zijn.

De villa zou door brand in de derde eeuw verwoest zijn. Op de ruïnes is een later een kapel gebouwd, die in de achttiende eeuw weer verdween. 

Link: Centrum Cellas

Toren_1_thumb.jpg

Toren_3_thumb.jpg

Toren_2.jpg

 

Content © Sierd de Jong - Fotografie Margriet Stemerding - Webdesign © Bastiaan de Jong    Site Meter