Conimbriga

Romeinse plaatsen > Lusitania > Conimbriga


Conimbriga ligt ongeveer 15 km van Co├»mbra. Co├»mbra is een aanrader. Het heeft ├ę├ęn van de oudste universiteiten van Europa en de oude bibliotheek is er te bezichtigen.

De bibliotheek huisvest een kleine kolonie vleermuizen, die - omdat ze insecten eten - een nuttige bijdrage leveren aan het conserveren van de boeken. Conimbriga zelf was een grote verrassing.

Decimus Junius Brutus veroverde Conimbriga in 136 voor Christus. Ruim zestig jaar later kreeg het de status van een municipium. Maar pas onder de regering van keizer Augustus kreeg de stad zijn Romeinse karakter.

Conimbriga is vooral bekend vanwege zijn Huis van de Fonteinen. Dit was oorspronkelijk een gebouw dat voor de handel gebruikt werd. In het begin van de tweede eeuw verbouwden de eigenaren het tot een grote aristocratische residentie met een peristilium waarin prachtige mozaïeken te bewonderen zijn. In het peristilium waren verschillende fonteinen die pas in 1930 ontdekt zijn.

Conimbriga had badhuizen, een amfitheater en een enorm forum. De stad besloeg een oppervlakte van ongeveer 15 hectaren. In het amfitheater konden 5.000 toeschouwers. Op basis daarvan schat men de totale bevolking in de hoogtijdagen op ongeveer 11.000 personen.

De stadsmuur dateert uit het begin van de vierde eeuw.

In 465 en 468 veroverden en plunderden de Sueben Conimbriga, waarna het snel bergafwaarts ging met de welvaart van de stad.

aquaduct_thumb.jpg

badhuis_1_thumb.jpg

badhuis_2_thumb.jpg

Huis_thumb.jpg

huis_met_de_vijver_1_thumb.jpg

huis_met_de_vijver_2_thumb.jpg

huis_met_de_vijver_3_thumb.jpg

huis_met_de_vijver_4_thumb.jpg

mozaiek_1_thumb.jpg

Insula_thumb.jpg

mozaiek_2_thumb.jpg

 

Content © Sierd de Jong - Fotografie Margriet Stemerding - Webdesign © Bastiaan de Jong    Site Meter