Area Sacra

Romeinse plaatsen > Roma > Area Sacra


Vanaf het Largo Argentino vertrekken bussen in alle richtingen. Het is er druk. Op één van onze vakanties werd ik er beroofd van mijn portefeuille terwijl ik net de bus in stapte. Ik had meteen door dat er wat aan de hand was en weet ook bijna zeker wie het gedaan heeft. Maar bewijzen kon ik niks. We konden onze rekeningen gelukkig meteen blokkeren en gingen naar het politiebureau vlakbij het Forum. Daar zagen we dat het nog erger kon. Een jong Frans gezin met een kind was alles kwijt. De camper waar ze mee naar Rome waren gekomen, was even daarvoor gestolen.
 

De opgraving op dit plein bevat de oudste archeologische vondsten in Rome. Ze stammen uit de vijfde eeuw voor Christus en liggen ver beneden het huidige straatniveau. Er zijn vier tempels gevonden, onder wie een ronde, die gewijd was aan Juno. Juno - in het Griekse pantheon Hera - was de echtgenote van de oppergod Zeus. Hera was een jaloerse godin en had daar alle redenen toe.

Zeus was een notoire vreemdganger en een groot verleider. Hoewel bij Leda, de echtgenote van de Spartaanse koning Tyndareus, moest hij zijn toevlucht echter zoeken tot een list. Zeus veranderde zich in een zwaan en overweldigde haar. Alle grote kunstenaars als bijvoorbeeld Da Vinci en Michelangelo hebben dit thema verbeeld.

De grote Engelse dichter Yeats heeft er beroemd sonnet over geschreven, waarvan de eerste vier regels luiden:

  A sudden blow: the great wings beating still
  Above the staggering girl, her thighs caressed
  By the dark webs, her nape caught in his bill,
  He holds her helpless breast upon his breast.

Link: Area Sacra

Area_Sacra_1_thumb.jpg

Area_Sacra_2_thumb.jpg

 

Content © Sierd de Jong - Fotografie Margriet Stemerding - Webdesign © Bastiaan de Jong    Site Meter