Capitolinum

Romeinse plaatsen > Roma > Capitolinum


Het kapitool is een absolute aanrander. Er is een belangrijk museum, waarin zich de schatten uit Romeins Rome tentoongesteld worden. Bovendien kan men zich in de geklimatiseerde ruimten even onttrekken aan de verzengende augustuszon.

Het is een bijzondere plek, vooral door het monument voor de laatste Italiaanse koning Victor Emmanuel II. Het in wit marmer gegoten monument houdt het midden tussen een taart en een ouderwetse typemachine.

Het Kapitool is de kleinste van de zeven Romeinse heuvels.

In het museum bevinden zich de ikonen van de Romeinse cultuur. Op de binnenplaats staan de resten van een immens beeld van Constantijn. Alleen zijn handen, delen van zijn armen, zijn voeten en zijn buste zijn terug gevonden. De resten werden 1468 gevonden in de westelijk apsis van de grote basilica op het Forum Romanum gevonden. Deze basilica is door Constantijn afgebouwd.

In een speciale ruimte staat het ruiterstandbeeld van Marcus Aurelius, dat in het begin van de zestiende eeuw door Michelango gerestaureerd is. Marcus Aurelius regeerde van 161 tot 180 na Christus. Marcus Aurelius was niet alleen keizer maar ook geschoold in de Stoïcijnse filosofie.

Binnen bevind zich ook een bronzen beeld van de stichters van Rome - Romus en Remulus - die zich zogen aan een wolfin. Het is een merkwaardig kunstwerk; de wolfin stamt waarschijnlijk uit een Etruskische werkplaats uit de vierde eeuw voor Christus en de tweeling is toegevoegd in de vijftiende eeuw.

In het museum zagen we een vruchtbaarheidsgodin. Later in Napels hadden ze er een bijna identieke.

Link: Capitolinum 

Romulus_en_Remus_thumb.jpg

Constantijn_2_thumb.jpg

Museum_2_thumb.jpg

Constantijn_1_thumb.jpg

Museum_1_thumb.jpg

Aurelius_thumb.jpg

 

Content © Sierd de Jong - Fotografie Margriet Stemerding - Webdesign © Bastiaan de Jong    Site Meter