Remacum

Romeinse plaatsen > Belgica > Remacum


Remerschen ligt op de grens van Luxemburg, Frankrijk en Duitsland in de nabijheid van Remich en Schengen. De foto toont een gerestaureerd grafmonument uit de tweede eeuw.

Remacum - zoals Remich destijds heette - was een nederzetting waar vooral vissers en scheepslieden woonden. De Romeinen hebben er in de omgeving de wijnteelt geïntroduceerd. Ze moesten niets van bier hebben, ze dronken wijn.
Zo noemt Julius Ceasar de Germanen in 'De Belli Gallico' barbaren omdat ze bier in plaats van wijn dronken. De Romeinse wijncultuur was hoog ontwikkeld. Voor verschillende grondsoorten en streken kenden ze verschillende rassen, die genoemd waren naar de streken waar ze oorspronkelijk vandaan kwamen.

Wijn werd ook niet puur gedronken, maar in mengvaten gemengd met drie delen water. In kustgebieden gebruikte men daarvoor zeewater. Wijn was de dorstlesser van de Romeinen en door het te mengen met water voorkwam men dat men de hele dag dronken was en niet aan werken toekwam. Zij, die wijn puur dronken, werden beschouwd als alcoholici. De dienstmaagd van Augustinus zijn vader verweet zijn moeder Monica bijvoorbeeld een puurdrinkster te zijn.
Wijnen werden ook geparfumeerd met kruiden.

Mengvaten hadden soms een kolossale omvang en waren hele kostbare geschenken. Volgens Herodotus zond Kroisos - de koning van Lydië - om de goedertierendheid van de god Apollo te bewerkstelligen twee levensgrote mengvaten naar Delfi. Een gouden en een zilveren. Het gouden mengvat had volgens Herodotus een inhoud van 24.000 liter. 

In 882 verwoestten de Noormannen het dorpje nadat ze Triër hadden ingenomen, geplunderd en verbrand. 

Link: Remacum

Romeins_grafmonument_Remerchen_thumb.jpg

 

Content © Sierd de Jong - Fotografie Margriet Stemerding - Webdesign © Bastiaan de Jong    Site Meter