Forum Boarium

Romeinse plaatsen > Roma > Forum Boarium


Het Forum Boarium is in Rome een plek waar je meestal rond lunchtijd langs heen loopt. Het ligt gewoon halfweg onafhankelijk van welke je richting ook komt.

Ik herinner van onze twee bezoeken, dat we er uitgeput op een bankje zaten, omdat we van de ochtendexcursie op weg waren naar een ander hoogtepunt van de klassieke Romeinse cultuur. Mijn metgezellen zuchtten. Ze hadden trek, terwijl ik voor het eten nog even twee tempels wilde meepikken.

Op het Forum Boarium staan twee Romeinse tempels. De ronde tempel - vrij uniek in zijn soort - is gewijd aan Vesta en de ander - een klassieke rechthoekige tempel met dorische zuilen - aan Fortuna Virile.

De Romeinen hielden op het Forum Boarium hun veemarkt. Ze waren echte veetelers. Varro en Columella verhalen over boerderijen met soms wel honderd zeugen, die door hun poten zakten van zwaarte. Ook de Romeinen hadden blijkbaar welzijnsproblemen met hun dieren, al zullen ze er niet zo zachtzinnig mee omgaan als wij tegenwoordig.

Veeziekten hadden ze ook. Daartegen beschrijft Cato verschillende huismiddeltjes. Zo voorkwam je volgens Cato schurft bij schapen door ze in te wrijven met een mengsel van olijfvocht, kookwater van lupinen en bezinksel van goede wijn. De schapen moesten daarna gewassen worden met zeewater.

Ook hadden ze enorme hoenderhoven met soms wel drieduizend dieren. De Romeinse veeboer trok vier stenen muren op en verdeelde de zo ontstane ruimte in verschillende hokken, die afgedekt waren met netten. Men hield kippen, patrijzen, eenden, ganzen en alles wat maar vleugels had én eetbaar was natuurlijk.

Zo heeft Apicius verschillende recepten voor gevulde zwane-nekken. 

Link: Forum Boarium

Forum_Boarium_3_thumb.jpg

Forum_Boarium_1_thumb.jpg

Forum_Boarium_2_thumb.jpg

 

Content © Sierd de Jong - Fotografie Margriet Stemerding - Webdesign © Bastiaan de Jong    Site Meter