Forum Romanum

Romeinse plaatsen > Roma > Forum Romanum


Het Forum Romanum is het meest indrukkende keizerlijke forum in het centrum van Rome en herbergt twaalf eeuwen antieke Romeinse geschiedenis.
Tegelijkertijd is het een verzengende archeologische vlakte, waar toeristen uit de hele wereld achter elkaar aanschuifelen in mateloze bewondering voor de resten van een Romeins Rijk, dat eeuwenlang de West-europese geschiedenis domineerde.

Eind jaren tachtig waren er voor het eerst met ons tweeën en ruim twintig jaar later met onze kinderen. De hitte was niet verdwenen, maar wel waren er ondertussen allerlei waterkranen om de dorstige toerist te laven.

Het Forum Romanum is het oudste deel van Rome. Dwars door het Forum loop de Via Sacra, waarover drie triomfbogen gebouwd zijn. Over de Via Sacra hielden de keizers hun zegetochten als ze van verre landen terug keerden met buit. In hun gevolg werden slaven meegevoerd.

Langs de Via Sacra liggen verschillende tempels. Aan het begin liggen de ronde tempel van Vesta, waarvan nog drie pilaren overeind staan en de basilica van Julia. Daarachter op enkele honderden meters de tempel van Antonius en Faustina.

Halverwege ligt de machtige basilica van Maxentius en Constantijn. Dit immense gebouw is opgetrokken uit beton. Aan het einde rijzen enorme bakstenen ruines op, die tegen de Palatijn zijn gebouwd. 

Link: Forum Romanum

forum_Romanum_8_thumb.jpg

forum_Romanum_3_thumb.jpg

Basilica_Forum_Romanum_1_thumb.jpg

forum_Romanum_1_thumb.jpg

forum_Romanum_7_thumb.jpg

Palatijn_4_thumb.jpg

Basilica_Forum_Romanum_3_thumb.jpg

forum_Romanum_5_thumb.jpg

forum_Romanum_2_thumb.jpg

 

Content © Sierd de Jong - Fotografie Margriet Stemerding - Webdesign © Bastiaan de Jong    Site Meter