Portici

Romeinse plaatsen > Roma > Portici


In het centrum Rome staan verschillende beroemde triomfbogen. Drie staan er op het Forum Romanum en één vlakbij het Colosseum. 

De excursie naar het Forum Romanum is de hefstigste van Rome. Het is een stoffige vlakte met duizenden toeristen en heel weinig schaduw. Gelukkig hebben ze er tegenwoordig overal waterkranen.

De boog van Titus staat aan de voet van de Palatijn. Deze is na de dood van Titus opgericht ter ere van de verovering van Jerusalem in 70 na Christus. In het gewelf zit in het midden een adelaar, die Titus zijn ziel naar de hemel brengt. 

De mooiste boog staat meteen aan het begin van het forum; de boog van Septimus Severus. Het is een boog met drie poorten. De boog is gebouwd in 203 ter gelegenheid van een aantal overwinningen op de Parthen (197-202). Op de boog zien we een voorstelling waarop een Romeinse soldaat een slaaf wegvoert. 

De boog van Constantijn, vlakbij het Colosseum, werd gebouwd tussen 312 en 315 ter gelegenheid van de overwinning van Constantijn op Maxentius bij de Milvische brug (312). Zijn zoon Keizer Constatius II richtte in 356 de boog van Ianus op. De boog kreeg na de romeinse tijd de naam Ianus. De oorspronkelijke naam was 'Arcus divi Constantini'. Ze ligt net buiten het Forum richting Forum Boarium.

Triomftochten waren overigens zeldzaam en moesten door de Senaat toegekend worden. In een triomftocht voerden de veldheren hun legioenen, hun slaven en geroofde kunstschatten mee over het Forum Romanum. Ze waren soms zolang dat ze twee of drie dagen duurden. De veldheer voerde de legioenen aan in een strijdwagen en was gekleed in een ceremoniële toga. Hij droeg een lauwerkrans. 
Achter de veldheer stond een slaaf, die de gouden Jupiterkroon boven zijn hoofd hield en hem voortdurend toe fluisterde 'kijk achterom en bedenk dat je slechts een mens bent'.

Caesar had zijn triomftocht in 46 voor Christus, waarmee hij zijn overwinningen in Gallië, Griekenland, Egypte en Tunesië vierde. Er werden gedurende vier dagen allerlei festiviteiten voor de bevolking georganiseerd. En in het openbaar werd Vercingetorix, die zes jaar in de staatgevangenis - het Tullianum - had vastgezeten, gewurgd.

Link: Portici

Triomfboog_Septimus_Severus_1_thumb.jpg

Triomfboog_Septimus_Severus_3_thumb.jpg

Triomfboog_Titus_1_thumb.jpg

Triomfboog_Titus_3_thumb.jpg

Triomfboog_Titus_2_thumb.jpg

 

Content © Sierd de Jong - Fotografie Margriet Stemerding - Webdesign © Bastiaan de Jong    Site Meter