Via Appia

Romeinse plaatsen > Roma > Via Appia


Bijna overal hadden we stukken van het Romeinse wegennet gezien. De Via Appia is wel de beroemdste, vooral dankzij de catacomben, die er langs liggen.

In de catacomben van Sint Calixtus werden we rond geleid door een Ierse pater met veel humor.Hij waarschuwde ons vooral bij elkaar te blijven want ze raakten wel eens mensen kwijt. Niet veel, die ochtend waren er nog maar twee niet terug gekomen. Ook hoefde we niet bang te zijn voor aardbevingen, die zich in dit gebied voor deden; ze duurden slechts twee minuten.We lachten en hij ging verder. Halverwege stonden we plotseling in een kleine onderaardse kapel. Hij nam zijn hoed af, sprak een kort gebed uit en vroeg zijn Heer ons te beschermen op onze thuisreis. Iets stiller en ontroerd volgden we hem tot de uitgang.

De catacomben van Sint Callixtus zijn de meest beroemde. In deze catacomben liggen negen pausen uit de derde eeuw begraven.

Het Romeinse wegennet kennen we bijna helemaal dankzij de Peutinger kaart. Dit is een 13de-eeuwse kopie van een laat-Romeins origineel.

De Via Appia is genoemd naar Appius Claudius Caecus; de Romeinse magistraat onder wie de weg in 312 voor Christus werd geopend. Ze loopt via Capua en Benevento naar Brindisi. 

Link: Via Appia

Via_Appia_thumb.jpg

 

Content © Sierd de Jong - Fotografie Margriet Stemerding - Webdesign © Bastiaan de Jong    Site Meter