Colonia Ulpia Traiana

Romeinse plaatsen > Germania Inferior > Colonia Ulpia Traiana


Xanten ligt halverwege Roermond en Nijmegen, aan de Duitse kant zoals ze hier zeggen. Iets noorderlijker ligt Kalkar, dat vooral bekend is om zijn snelle kweekreactor, die nooit afgebouwd is en nu door een creatieve zakenman geëxploiteerd wordt als pretpark.

Een groter contrast is nauwelijks denkbaar. Xanten is natuurlijk de stad van Siegfried, de held uit de Nibelungensaga. Mijn vader had thuis een boekje over Romeinse en Germaanse sagen van ene Knippenberg. Ik heb het nog.
Jaren geleden reden we er eens langs op weg naar naar mijn schoonouders. Het bleek ook verrassende Romeinse opgravingen te bevatten. Het was er rustig en de kinderen konden op het uitgebreide terrein naar hartelust draven.

Colonia Ulpia Traiana stamt uit de tijd van Keizer Augustus, die er het eerste legerkamp liet aanleggen. Trajanus gaf de nederzetting in 100 na Christus burgerrechten. Men schat dat binnen de muren op 73 hectare 10.000 mensen geleefd hebben. De complete infrastructuur van deze Romeinse stad is vandaag nog te zien.
Zowel de waterleiding als de afvoer van rioolwater zijn opgegraven.

Xanten heeft iets wat andere Romeinse opgravingen niet hebben. Nadat archeologen een bepaalde plek helemaal hebben blootgelegd, wordt het oorspronkelijke bouwwerk op die resten gereconstrueerd. De stadsmuur met zijn torens, het amfitheater, de tempel en de herberg zijn 'gloednieuw'.
Vooral de herberg is bijzonder. In een deel zijn de baden en de woonvertrekken volledig gereconstrueerd en opnieuw ingericht. Het heeft iets onwezenlijks natuurlijk, maar tegelijkertijd biedt het de indruk om een idee te vormen van het Romeinse stadsleven.

Net buiten de opgravingen ligt een enorm badhuis. Met een stalen frame heeft men de contouren van zo'n Romeinse gebouw weer gegeven. Ernaast ligt één van de mooiste musea op dit terrein, met alle vondsten die in de omgeving gevonden zijn.

Iets verderop liggen de fundamenten van de Matronentempel.

Link: Colonia Ulpia Traiana

haventempel_thumb.jpg

thermen_cisterne_thumb.jpg

kapitool_thumb.jpg

riool_thumb.jpg

tempel_van_de_matrones_thumb.jpg

thermen_afvoer_2_thumb.jpg

waterleiding_2_thumb.jpg

thermen_4_thumb.jpg

thermen_3_thumb.jpg

waterleiding-1_thumb.jpg

 

Content © Sierd de Jong - Fotografie Margriet Stemerding - Webdesign © Bastiaan de Jong    Site Meter