Segesta

Romeinse plaatsen > Sicilia > Segesta


Segesta ligt in het binnenland aan de rivier Crimiso. We hadden aan de Golfo del Castelmare vlakbij Scopello een uiterst luxieuze agriturismo met zwembad gevonden. Scopello zelf is een klein pittoresk dorpje op een heuvel met beneden aan de kust een haventje waar in vroeger tijden een tonnara in vol bedrijf was.

Segesta bleek een touristische trekpleister eerste klas te zijn. Om de oudheden te bekijken moet je wel een ruim 300 meter hoge heuvel beklimmen. Zowel de Grieken als de Romeinen wisten donders goed waar ze zich moesten vestigen en deze plek is werkelijk prachtig met een schitterend uitzicht op een vallei en een bergmassief, maar vooral goed verdedigbaar.

Alle grote klassieke geschiedschrijvers - Thucydides (460 - 396 voor Christus), Apollonius of Athene (180 - 115 voor Christus), Diodorus Sicolo ( eerste eeuw voor Christus), Dionysus of Halicarnasus (eerste eeuw voor Christus) en Strabo (64 - 19 na Christus) - kenden Segesta. Segesta en Erice - een plaatsje op een eveneens strategische plek aan de kust - zouden na de val van Troje door gevluchte Phrygiërs gesticht zijn. Deze Phrygiërs kwamen oorspronkelijk uit Klein-Azië en hun cultuur bereikte een hoogtepunt onder de koningen Midas en Gorgias. Volgens de legende namen ze met Aeneas de vlucht uit Troje en vestigden ze zich na zijn drama met Dido van Carthago omdat ze de lange reis moe waren aan de westkant van Sicilië, waar ze de naam van Elymi aannamen.

In Segesta zijn vooral Griekse elementen in het landschap achtergelaten. De Dorische tempel is heel bijzonder omdat alle zuilen met de kapitelen nog staan, maar het is een tempel die niet afgebouwd is. Er zijn geen resten van de cella en de zuilen zijn niet bepleisterd. Het is of men het werk in grote haast heeft achtergelaten. De tempel is goed bewaard gebleven omdat ze in 1781 al gerestaureerd werd. Goethe - die Segesta op 20 april 1786 bezocht - zag dat alle zuilen weer overeind stonden.

Goethe waardeerde het Griekse amfitheater aanzienlijk minder en heeft het over onooglijke ruïnes. De opgravingen van recentere datum hebben echter een theater aan het licht gebracht met een prachtig uitzicht over de vallei. 

Link: Segesta

segesta_amfitheater_2_thumb.jpg

segesta_amfitheater_1_thumb.jpg

segesta_tempel_2_thumb.jpg

segesta_tempel_3_thumb.jpg

segesta_tempel_1_thumb.jpg

 

Content © Sierd de Jong - Fotografie Margriet Stemerding - Webdesign © Bastiaan de Jong    Site Meter