Tolosa

Romeinse plaatsen > Aquitania > Tolosa


Vanuit Perpignan vertrokken we voor onze zwaarste tocht dwars door de Pyrenee├źn. Hoewel zwaar, de helft zou immers bergafwaarts gaan en dat soms met grote snelheden. Zo herinner ik me de tocht vanuit Andorra naar Ax-les-Thermes. Op vierentwintighonderd meter hadden we nog in de sneeuw gestaan, maar nauwelijks een uur later zaten we honderden meters lager met onze voeten in een warm openbaar bad.

Het was verder een prachtige tocht door een indrukwekkend berglandschap langs Lourdes, St-Gaudens, Pau en tenslotte Biarritz.

Net buiten Valentine - op ongeveer vijf kilometer van St-Gaudens - liggen de resten van een gallo-romeinse villa uit de vierde eeuw na Christus.
De villa was eigendom van Nymfius, de Romeinse gouverneur in Aquitania. Deze Nymfius kennen we dankzij een gedenksteen die zich in het Musee Saint-Raymond van Toulouse (Tolosa) bevindt. Rijke romeinen hadden vaak een boerderij op het platteland, die bovendien van alle gemakken voorzien waren. De villa van Nymfius had een zwembad en verwarmde kamers. Het was niet ongewoon dat belangrijke Romeinen een buitenplaats bezaten. Het was vooral een goede investering.

Grond was niet goedkoop in het Romeinse rijk. Plinius de Jongere (62-113) spreekt over wijngaarden in Nomentanum, die tussen vier- en zeshonderdduizend sestertien per vierenzestig iugera kostten. 
Voorwaar geen gering bedrag. Zeker als we ons realiseren dat een landarbeider in de eerste eeuw vierhonderd sestertien per jaar verdiende. 

Link: Tolosa

Villa_thumb.jpg

 

Content © Sierd de Jong - Fotografie Margriet Stemerding - Webdesign © Bastiaan de Jong    Site Meter