Aquae Sulis

Romeinse plaatsen > Brittania > Aquae Sulis


In Engeland ben ik verschillende keren - zowel zakelijk als privé - geweest. De Britten hebben een goed gevoel voor humor, die me bijzonder aanspreekt. Ze weten het gewone leven op een bepaalde manier te relativeren zonder de ernst ervan te onderschatten. In een pub, met zijn specifieke gewoonten, word je onmiddellijk opgenomen en het leven op de Britse eilanden is er bepaald relaxter dan op het continent.
De Romeinen hebben er 400 jaar geheerst en op verschillende plekken kom je de resten van hun beschaving tegen.

Voor de Romeinen was Brittania zeker niet onbelangrijk. Ze wonnen er tin, lood en goud. Maar ook in strategisch opzicht was de verovering van Brittania van grote betekenis. Brittania vormde een dam tegen invallen van Noorse volken. zoals de Picten en Noormannen. Maar ook aan de lokale stammen hadden de Romeinen hun handen vol. Heel Brittania is vergeven van de forten. Alleen in Noord-Engeland moeten er honderden geweest zijn.

Bath of Aquae Sulis is waarschijnlijk gesticht in 43 na Christus door het Romeinse leger, dat er onder aanvoering van Aulius Plautus een weg begon aan te leggen: de Fosse weg van Exeter naar Lincoln. Bath lag op een kruispunt van verschillende wegen en kreeg daarmee zowel een strategische als een economische betekenis. De warme bronnen van Bath en de tempel van Sulis Minerva zorgden er tegelijkertijd voor dat Bath een religieus centrum werd.

De tempel was gebouwd in Korintische stijl en gewijd aan Sulis Minerva. Sulis was een plaatselijke godin, die geromaniseerd werd tot Minerva. Men heeft grote delen van het pediment van de tempel terug gevonden. Centraal op het pediment was een Gorgonhoofd geplaats.

De grote trekpleister was en is het Romeinse badhuis. Dit is gebouwd rond een warme bron en heeft alle ruimten die in een Romeins badhuis gebruikelijk zijn. Het badhuis werd gebruikt door gepensioneerde soldaten, die hier van hun oude dag genoten en door toeristen die er kwamen voor de geneeskrachtige baden.

Stookplaats.jpg

Grote_bad1.jpg

Loden_leiding.jpg

Frigidarium.jpg

Afvoer_drain.jpg

Bronnen2.jpg

Grote_bad3.jpg

Grote_bad4.jpg

Bron.jpg

Bronnen1.jpg

Grote_bad2.jpg

 

Content © Sierd de Jong - Fotografie Margriet Stemerding - Webdesign © Bastiaan de Jong    Site Meter