Arbeia

Romeinse plaatsen > Brittania > Arbeia


In North-Shields pakte ik de ferry naar South-Shields. Het bleek een typisch Engels badplaatsje te zijn met een kermis aan het strand en de gebruikelijke 'fish and chips' tentjes langs het zeefront. Ik werd er overvallen door een plotse regenbui, waar deze omgeving zo om bekend is.
Na een lange zoektocht vond ik midden in het stadje het Romeinse fort Arbeia. Naast een leuk klein museum, waar ik een gereconstrueerde groma zag, hebben ze er een poortgebouw en een villa gebouwd op de resten van fundamenten uit de Romeinse tijd.

Arbeia stamt uit het begin van de derde eeuw en huisvestte een Gallisch regiment. In het fort bevatte 13 pakhuizen om graan op te slaan. Afgaande op de hoeveelheid barakken, waarin 8 tot 10 manschappen gelegerd waren, heeft dat regiment uit 300 tot 400 mannen bestaan.

In het museum bevindt zich een steen met een inscriptie, die herinnert aan de aanleg van een waterleiding in 222 onder Keizer Severus Alexander. Ook zijn er twee bijzondere grafstenen van Victor de Moor en Regina de echtgenote van Bathares van Palmyra. Beide stenen getuigen van het kosmopolitische karakter van het rijk. Men bereisde - al dan niet gedwongen - alle uithoeken.

Over de betekenis van de naam Arbeia lopen de meningen uiteen. Arbeia zou volgens sommigen 'plaats van de Arabieren' betekenen, anderen menen dat verwezen wordt naar de plaats waar wilde knollen groeien.

Arbeia_1.jpg

Arbeia_4.jpg

Arbeia_3.jpg

Arbeia_2.jpg

 

Content © Sierd de Jong - Fotografie Margriet Stemerding - Webdesign © Bastiaan de Jong    Site Meter