Vercovicium

Romeinse plaatsen > Brittania > Vercovicium


Housesteads liep ik binnen terwijl het zonnig was. Er hingen wat schoolklassen rond. Tot mijn verbazing zag ik iedereen bovenop de geconserveerde muren lopen.

Housesteads of Vercovicium meet 112 bij 186 meter (2,02 ha). Het is groot genoeg om een volledig cohort te huisvesten, Vercovicium zou 'heuvelige plek' of  'de plaats van de effectieve vechters' betekenen. 

In Vercovicium was van de eerste tot derde eeuw het eerste cohort van Tongeren gelegerd. en de 'cuneus Frisiorum' een formatie van Friese cavaleristen ook derde eeuw. In het fort is ook vroeg Fries aardewerk gevonden. Het is niet duidelijk of dit aardewerk ter plekke is gemaakt of dat de Friese cavaleristen het meegenomen hebben. Feit blijft dat hetzelfde aardewerk ook in Banna is aangetroffen.

Het fort had waarschijnlijk een hospitaal. Van ene Anicius Ingenuus is de grafsteen gevonden. Deze 'hospik' - afkomstig uit Tongeren - overleed op zijn vijfentwintigste.  Niet ver van dit hospitaal ligt een grote gemeenschappelijke latrine met twee waterbekkens. 

Er zijn de resten van grote graanpakhuizen te zien. 

In het fort zijn twee beelden van de godin Victoria gevonden en een matrijs waarmee munten met de beeltenis van Keizerin Julia Doma (193 - 201) nagemaakt zijn.

De legionairs aanbaden zowel Romeinse als Germaanse goden. Er zijn altaren gevonden die gewijd waren aan Mithras, Mars, Jupiter en aan verschillende keizers. Bijzonder is een wij-altaar uit 252 voor Mithras waarvan het reliƫf de geboorte van Mithras uit een ei laat zien en de tekens van de dierenriem.

Karl Baedeker vermeldt in zijn reisgids Great Britain (1901) de restanten van de muur bij Housesteads.

Link: Vercovicium

Vercovicium_5.jpg

Vercovicium_3.jpg

Vercovicium_2.jpg

Vercovicium_4.jpg

Vercovicium_1.jpg

 

Content © Sierd de Jong - Fotografie Margriet Stemerding - Webdesign © Bastiaan de Jong    Site Meter