Vindolanda

Romeinse plaatsen > Brittania > Vindolanda


Vindolanda ligt een paar mijl ten zuiden van de muur. Je bereikt het makkelijk met de bus: de AD 122, die in het wandelseizoen een veel geprezen busdienst verzorgd langs de muur. De AD 122 - het jaar waarin Hadrianus begon met de bouw van de muur - heeft verschillende prijzen gewonnen en wandelaars gebruiken haar vooral om van en naar een overnachtingsadres te reizen.
Langs de muur zelf zijn - behalve in Carlisle en Newcastle - immers weinig gelegenheden om te overnachten.

Het is een archeologische toplocatie, omdat er honderden brieven uit de Romeinse tijd gevonden zijn. En niet alleen brieven van de elite, maar vooral ook van gewone soldaten, hun echtgenoten en hun familie. Zo is er de beroemde brief van Claudia Severa die haar vriendinnen uitnodigt voor haar verjaarsdagspartijtje. Het is waarschijnlijk de eerste gedocumenteerde Romeinse brief, die door een vrouw geschreven is. Er zijn ongeveer 40 verschillende handschriften gevonden, wat erop duidt dat een groot van de bevolking geletterd moet zijn.

Vindolanda was een groot fort, waar Tongerense, Bataafse en Gallische cohorten gestationeerd waren. Verschillende brieven getuigen van het soldatenleven. Zo schrijft een legionair gedetailleerd waar alle soldaten wachtlopen en wat hun andere bezigheden zijn. In het fort zelf waren maar weinig legionairs aanwezig. De meeste liepen patrouille langs de muur.

Bij de ingang van het museum staat een Romeinse mijlpaal. Het museum zelf is vooral interessant vanwege zijn brieven, die - jammer genoeg - allemaal in het Brits museum zijn. Bijzonder zijn ook de vondsten van Romeins schoeisel, dat niet zoveel afwijkt van het onze en verschillende textielvondsten.

Vindolanda betekent 'witte plek'.

Vindolanda_1.jpg

Vindolanda_3.jpg

Vindolanda_7.jpg

Vindolanda_4.jpg

Vindolanda_6.jpg

Vindolanda_5.jpg

 

Content © Sierd de Jong - Fotografie Margriet Stemerding - Webdesign © Bastiaan de Jong    Site Meter