Bagacum Nerviorum

Romeinse plaatsen > Belgica > Bagacum Nerviorum


Op de weg terug uit de Picardie reden we begin oktober 2012 langs Bavay. We hadden een weekje doorgebracht aan de noordwestelijke kust.

De smaken van de 'fruits-des-mers' lagen me nog vers in het geheugen. Bavay - ofwel het Romeinse Bagacum Nerviorum - bleek voor ons de grootste verrassing op Romeins gebied in Noord-Frankrijk te zijn.

Bagacum Nerviorum ligt langs de beroemde weg van Colonia Agrippina naar Gesoriacum en daarmee op een zeer strategische positie. Vanuit Bagacum kon men behalve naar Colonia Agrippina en Gesoriacum in noordelijke richting naar Castellum Menaporium en Asca en in zuidelijke richting naar Durocortorum en Samarobriva.

Bagacum was de politieke hoofdplaats van de Nerviërs. Er werd bestuurd, recht gesproken en vooral handel gedreven. In het eerste decennium bracht keizer Tiberius (14 - 37) een bezoek aan Bagacum. De inscriptie, die ter ere van dat bezoek gemaakt is, werd in 1718 in Bavay gevonden. In 1833 verwierf het museum van Douai deze inscriptie, die in 1944 helaas als gevolg van oorlogsgeweld verloren is gegaan. De inscriptie luidde:

TI(BERIO) CAESARI AUGUSTI F(ILIO) DIVI NEPOTI ADVENTU   EIVS SACRUM CN LICINUS G(AII) F(ILIUS) VOL(TINIA)NAVOS.

Men vermoedt dat in de tweede en derde eeuw na Christus er in Bagacum zo'n zesduizend mensen woonden. Ten zuidwesten van de stad heeft men grote necropolen gevonden.

Midden in Bagacum lag een enorm forum met een basiliek en een cryptoporticus. Het was één van de grootste fora in het Romeinse Rijk en heeft een lengte van tweehonderdveertig meter en een breedte van honderdtien meter. De cryptoporticus lijkt op die van Arelate en werd mogelijk gebruikt voor graanopslag. Bagacum ligt midden in een vruchtbaar lössgebied, waar jarenlang achtereen goede graanopbrengsten gehaald kunnen worden.

Om Bagacum van water te voorzien legden de Romeinen een aquaduct van twintig km aan. Het bijzondere van dit aquaduct is dat het een duiker bevatte, die werkte als een siphon. 
Het dal van de Sambre was te breed om er een brug, zoals bij de Pont du Gard, over aan te leggen. In plaats daarvan leidden ze de waterleiding het dal in en uit. Door koperen leidingen te gebruiken kon men gebruik maken van hevelwerking om het water - zij het op een lager niveau - door het dal te krijgen.

Naast het forum ligt een museum, dat bijzonder is om zijn prachtige bronzen beelden van goden en dieren.

In de derde of vierde eeuw boette Bagacum in aan belang. Onder keizer Diocletianus (284 - 305) verloor Bagacum de status van hoofdplaats ten gunste van Cameracum (Cambrai).

Rond 260 na Christus verwoestten plunderende Germanen de stad. 

Karl Baedeker vestigt in zijn reisgids 'Nord-Ouest de la France' (1902) vooral de aandacht op de romeinse wegen die naar deze stad leidden. De Hachette 'Nord de la France' van 1939 beschrijft de resten van het romeinse Bavay en het standbeeld van prinses Brunehaut, die eeuwen later het romeinse wegenstelsel een opknapbeurt gaf.

Link: Bagacum

forum_6.jpg

forum_4.jpg

forum_3.jpg

forum_1.jpg

forum_7.jpg

forum_2.jpg

 

Content © Sierd de Jong - Fotografie Margriet Stemerding - Webdesign © Bastiaan de Jong    Site Meter